... I am A restless brain ...

Sunday, November 25, 2012

::dari jauh gegaran Palestina 2012:: "satu : TIN KOSONG"

Assalamualaikum w.b.t,


Alhamdulillah dengan izinNya dapat juga saya mendapat suatu pagi jumaat yang tenang untuk menulis entry yang sudah lama ingin saya tulis. Jari saya terhalang untuk mencoret bingkisan ini kerana dalam gamat pergolakan Palestin kali ini, saya juga terpaksa berjihad di medan peperiksaan. In shaa Allah exam praktial terakhir sebelum saya melangkah ke finals untuk menamatkan pengajian saya tahun hadapan. In shaa Allah dengan izin dariNya.


Dari dulu saya tekankan, saya bukanlah siapa2 untuk mengupas isu Palestin dengan penuh ilmu, dalil dan falsafah. Saya bukanlah setanding ulama2 besar dan penulis2 hebat. Saya hanyalah insan biasa yang masih berjuang memperbaiki kelemahan diri. Namun, menyedari tanggungjawab saya sebagai seorang khalifah di muka bumi, saya perlu menggerakkan diri saya untuk membantu agama saya, menggunakan kudrat dan keupayaan kepunyaan saya. Justeru saya menganggap, pena ini salah satu senjata saya. Saya mohon maaf atas kelemahan saya, untuk menunggu diri saya sempurna untuk menulis tinta dakwah ini adalah terlalu lama. Janganlah dipandang diri saya yang hina dina ini, tapi hanya pandanglah intipati coretan yang ingin saya garap kali ini. Ingatlah kita pesan Imam Hassan Al Basri >>

Dalam entry kali ini, saya tidak akan menulis tentang berapa jumlah kematian, apa strategi peperangan atau rentetan serangan kali ini. Kerana saya pasti, semua informasi tentangnya sudah tersebar luas di internet. Semuanya berada dihujung jari, tinggal kita mahu atau tidak mahu mengambil tahu saja. Untuk kali ini, saya ingin menulis, pada kaca mata saya, tentang apa yang berlaku disebalik peperangan ini, pada KITA, umat Islam yang memerhati dari seluruh dunia. Ada TIGA points yang ingin saya utarakan.


Point PERTAMA
""saya perlu ambil tahu dan lakukan sesuatu ATAU it is none of my bussiness and there's nothing i can do about it""Saya berada dibumi Dublin ketika bumi Palestina bergegar lagi. Pada tahun 2009 ketika saya menziarahi bumi anbiya mesir, saya masih dapat mendengar sayup-sayup bunyi bom dari tanah Palestin. Tapi kali ini, saya tidak dapat lagi mendengar jeritan dan dentuman bom dari kejauhan ini, tetapi kesakitan di hati saya jelas terasa. Sudah menyumpah2 saya dengan tentera zionists israel yang tanpa segan silu membunuh wanita dan kanak-kanak yang tidak berdosa.


Ramai dari kita bila meniti hari-hari peperiksaan, facebook sudah di'deactivate', ruang profile sunyi sepi tanpa status, takut mengganggu fokus. Sejak berita Palestina mula ditabrak kecoh kurang 2 minggu yang lalu, saya telah menjadi pengunjung paling setia news feed di facebook saya. Page activists di Palestin yang saya follow meng'update' berita setiap 10 minit, maka alkisahnya selang setengah jam saya akan buka news feed saya. Sungguh kali ini saya kurang belajar!


Secara jujurnya saya rasa agak pening kepala juga, apatah lagi banyak gambar yang di upload ialah gambar-gambar mayat kanak-kanak dan para syuhada yang menyayat hati, berlubang di kepala, hilang kaki, dalam kambusan runtuhan bangunan. Bertambah-tambah lagilah kurang fokus saya bila elemen emosi dan kemanusiaan mula menyerang benak saya. Tapi, saya tidak peduli kerana saya perlu mengambil tahu!


Dan saya percaya rakan-rakan saya di Malaysia juga, dalam kesibukan bekerja dan belajar, kalian juga jelas mengambil peranan dalam isu ini. Mana tidaknya news feed facebook saya penuh dengan status berkenaan Palestina. Ada yang marah menyumpah seranah, ada yang sedih kecewa dengan nasib anak Palestin, ada juga yang berusaha mencari informasi untuk berkongsi dengan rakan-rakan FB. Alhamdulillah, dalam hebat virus HEDONISME menyerang Malaysia, saya masih mempunyai group of friends yang sungguh peduli hal ummah! ((( Even ada juga dalam kegamatan isu Palestin menyerang dunia, ada juga status2 jiwang kecewa cinta dan status2 cinta rindu dendam kepada kekasih terselit diantara celahan news feed, tiba2 rasa awkward terbaca status tu. buat saya tersenyum, "eh sempat lagi dia ni". Tak mengapalah, mungkin dia tak tahu perkara besar yang sedang berlaku kepada saudara2 kita, kita bersangka baik in shaa Allah )))
Tapi persoalan saya disini ialah, kita rasa marah, kita rasa sakit hati melihat Palestina di hentam lagi oleh zionist durjana. Semangat kita berkobar-kobar ketika ini. Tapi percayalah, sebulan dari sekarang news feed saya, newsfeed rakan2 akan sunyi lagi dari isu palestin. Palestina akan dilupakan lagi. Mereka harus berjuang sendirian lagi. Mengapa ini berlaku? Kerana kita tidak mempelajari apa yang berlaku disebalik peperangan ini. Kita tidak tahu sebenarnya punca dan asbab mengapa peperangan antara mereka tidak pernah habis.

...Tahukah kita sejarah siapa sebenarnya kaum yahudi, salah satu bangsa yang sering disebut Allah swt didalam al-quran, selak al quran surah al baqarah ayat 49-64. Al maidah ayat 78. Al baqarah ayat 120. Bani israel ialah kaum yang diberi banyak keistimewaan oleh Allah tetapi bangsa paling SOMBONG dan EGO dimuka bumi! Kerana itulah kerja mereka ialah membuat kerosakan dimuka bumi! Tahukah kita perancangan jahat Israel sudah lama dirancang, langkah mereka sudah lama diatur untuk menghapuskan umat Islam di muka bumi. Menjadikan Palestin sebagai negara Yahudi sudah menjadi matlamat Zionis sejak akhir kurun ke-19 lagi!


THEODOR HERZL merupakan orang Yahudi pertama yang menggerakkan POLITIK ZIONISME iaitu gerakan yang bertujuan mendirikan negara Yahudi di Tanah Israel. Pada tahun 1896, Herzi menerbitkan buku Der Judenstaat (Negara Yahudi), memaparkan visinya tentang negara YAHUDI di masa hadapan....Tahukah kita sejarah pembentukan negara haram ISRAEL, yang bermula dengan usul 1897 oleh seorang wartawan Palestin yang kemudiannya diikuti kongress di Basel, switzerland?Kongres tersebut dilancarkan untuk menempatkan lebih ramai Yahudi di bumi Palestin. Di dalam kongres yang sama, Organisasi Zionis sedunia (World Zionist Organization) ditubuhkan.Tahukah kita bagaimana dengan tanpa segan silunya bagaimana bangsa israel menceroboh bumi Palestina dengan perpindahan beramai-ramai pada tahun 1904-1914?Tahukah kita tentang perjanjian Balfour yang telah memudahkan israel mengambil peluang yang ada ketika perang dunia pertama untuk menceroboh bumi Paelstina yang di 'claim' adalah hak miliknya. Memang ada tercatat dalam al quran ketika zaman Nabi Musa dan Bani Israel dahulu, Allah telah menghadiahkan bumi Palestina untuk Israel (surah al baqarah ayat 58), tetapi mereka ini bangsa yang bongkak, mereka sombong dengan Allah yang menyebabkan mereka hilang tanah tersebut. Melalui Perisytiharan Balfour, kerajaan Britain berjanji untuk menyokong penubuhan negara Yahudi di Palestin. Pada tahun 1936, Suruhanjaya Peel mencadangkan Palestin dibahagikan kepada negara untuk orang Yahudi dan negara untuk orang Arab. Cadangan ini ditolak atas alasan tidak akan berjaya oleh kerajaan Britain dan menjadi salah satu sebab kepada pemberontakan negara Arab 1936-1939 di Palestin.Tahukah kita tentang NAKBAH PALESTIN (nakbah = malapetaka yang besar) melalui pengisytiharan negara haram israel secara rasmi 14 Mei 1948. Tahukah kita sebenarnya sejarah krisis PALESTIN-ISRAEL yang telah bermula pada tahun 1987, bilamana INTIFADAH (kebangkitan) bermula, yang mana sebuah kereta kebal israel dengan sengaja melanggar sebuah lori kecil rakyat palestin yang menyebabkan pemandunya terbunuh? Pada ketika inilah penduduk palestin bangkit menyerang secara besar-besaran ketidakadilan yang telah merampas tanah hak milik mereka.Dan tahukah kita kisah tragedi kem shabra dan shatilla pada september 1982, yang mana pelarian Palestine di lubnan telah disembelih dan dibunuh beramai2 oleh zionist durjana?Come on guys! Same goes to me, sebelum ini mengapa saya tidak peka dengan isu Palestin adalah kerana saya tidak tahu sejarah ummah! Saya tidak ambil pusing sejarah sistem khalifah ditumbangkan pada tahun 1924. Kita tidak belajar dari kesilapan lampau. Kita tidak mempelajari sejarah, kita terlalu sibuk dengan urusan dunia yang menyilau mata sehinggakan kita lupa tanggungjawab kita sebagai khalifah dimuka bumi. Lihat saja graf umat islam ini, kita sudah berada di bawah NEGATIF, dan kita masih tidak bangkit2 lagi. Masih belum mampu bangkit lagi!
Masayarakat yang tidak mempelajari sejarah, akan mengulangi kesilapan yang sama. Allah SWT menyebut di dalam surah Yusuf ayat 111:

“Sesungguhnya pada kisah-kisah mereka itu terdapat ‘ibrah (pengajaran) bagi mereka yang sempurna akan fikirannya. Ia bukanlah bicara yang direka-reka bahkan suatu kenyataan yang mengesahkan apa yang tersebut di dalam Kitab-kitab yang terdahulu daripadanya. Serta sebagai keterangan yang menjelaskan tiap-tiap sesuatu, serta menjadi petunjuk dan rahmat bagi kaum yang (mahu) beriman”


So sahabat, let us do our research. Learn about things that happened, act upon it. Jangan jadi seperti tin kosong, yang bunyinya kuat, tapi isinya tiada. Sesibuk mana pun kita hari ini, kita tetap akan dipertanggungjawabkan tentang perihal ummah. Banyak cara yang boleh kita lakukan untuk kita mengubah graf umat islam tadi, untuk meninggalkan paras negatif dan bangkit mengembalikan kesatuan Islam dimuka bumi, menegakkan kembali sistem khalifah. Ingat, suatu masa dulu ISLAM adalah yang paling kuat dan berkuasa di atas muka bumi. Cari jalan untuk kita membantu ummat islam yang kian tenat, melalui ilmu, kepakaran, kebajikan dan teknologi. Bila kita tahu apa yang telah berlaku, hidup kita akan punya visi dan matlamat. Matlamat yang berpaksikan Allah dan berarah kepada akhirat.


Sampai disini saja untuk kali ini, lagi dua points akan saya garap dalam entry sseterusnya. in shaa Allah, dengan izinNya.


p/s : Alhamdulillah, walaupun saya tidak terlalu fokus untuk peperiksaan praktikal saya kali ini atas segala yang berlaku, pada hari exam saya tempoh hari, Allah mempermudahkan segalanya. Lidah saya fasih dan lancar, hati saya tenang dan lapang. Hati saya tidak gentar atau bimbang. Alhamdulillah.

"Hai orang-orang mukmin, jika kamu menolong (agama) Allah, niscaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu." (Muhammad 47:7)

Ketika kecil2 dulu, sangat suka dengan lagu Rabbani 'INTIFADA',meremang bulu roma bila mendengar dan menyanyikannya, tapi saya tak pernah tahu maksud disebalik lagu ni.

tak sangka lirik, '...mewangikan taman yang dicemari', taman itu bermaksud palestina. Ayuh INTIFADA, ayuh mewarnai KEBANGKITAN!

No comments: