... I am A restless brain ...

Tuesday, December 4, 2012

"keANTARABANGSAan" pada hemat saya =)

Assalamualaikum wbt,


Sudah menjadi rutin 'body clock' saya, saya akan tidur hanya 6 jam dalam sehari. Jadi kalau saya tidur awal, awal jugalah badan saya automatically bangkit dan bekerja semula. Sebab itulah kadangkala rakan2 seperjuangan saya selalu gelarkan diri saya 'nerd'. Tidak kiralah sabtu atau ahad, saya tetap akan bangun awal dan bekerja. Contohnya lihatlah sekarang, malam semalam saya tidur awal kerana sakit kepala. Dan sekarang tepat pukul 1.30 pagi badan saya bangkit sendiri, menggerakkan otak saya supaya bekerja, menuntun jari jemari saya mencoret entry baru di ruang blog usang ini.


Lama sudah saya tidak menconteng disini. Ada sesuatu yang ingin benar saya tuliskan pada ketika ini. Berbicara tentang 'internationalisme'. Apa itu intenationalisme? Saya mula pertama kali terdengar-dengar istilah ini sejak saya mula membuat persediaan keluar negara di kolej mara banting (KMB) lebih kurang empat tahun setengah yang lepas. Pada ketika itu saya kurang faham pada istilah 'hebat' ini, sebab maklumlah, saya ni hanya berasal dari sebuah keluarga melayu yang sederhana-sederhana sahaja. Tiada yang 'international' nya pada diri saya ketika itu. Internationalisme ialah prinsip ke'antarabangsa'an. Di KMB, isu 'internationalisme' telah ditekankan didalam usrah kami, betapa kami perlu berhati2 dengan konsep ini. Istilahnya kedengaran bombastik sekali, namun mengapa ia begitu dititikberatkan?

Pada malam sabtu yang lepas, rakan2 batch seperjuangan saya telah mengadakan majlis "MEDBALL" atau istilah lainnya "MEDICINE BALL" di citywest hotel Dublin. Punyalah excited setiap dari mereka, apatah lagi ini adalah ball terakhir kami bergelar pelajar perubatan. Topik hangat menjelang majlis sebegini biasanya ialah berkenaan 'dress' apa yang dipakai,kasut apa hendak disarung, siapa yang hendak dibawa dan macam2 lagilah. Saya hanya tersenyum menggeleng apabila diajukan soalan, "Are you going to medball farah?", perlahan saya menjawab, "NO".


Mesti ada antara kalian berfikir, bodohnya saya mengapalah saya tidak mahu menyertai majlis sebegini. Mungkin ada juga yang akan berpendapat, saya katak di bawah tempurung, atau kera sumbang, atau mensia2kan peluang belajar di oversea yang telah diberi pada saya. Iyalah, dah duduk di oversea, tapi tak mahu join majlis yang diadakan untuk menambah kemesraan dan persahabatan antara saya dan pelajar2 tempatan irish yang lain. Membazir wang kerajaan saja duduk oversea, tapi tidak bersifat internationalisme!


Secara jujurnya, dulu masa saya kecil2, saya juga sangat excited pada perkataan 'BALL' ni. Iyalah, kalau tengok cerita2 fantasi cinderella, beauty and the beast, barbie, mesti ada scene majlis tari menari yang romantik antara prince dan princess. Pakai gaun kembang, cantik, pastu jadi point of attraction, menari pulak dengan putera kacak, wah! romantik sangatlah! Kecil2 dulu bila habis tengok cinderella, ada juga berangan2 sorang2, nak pergi ball macam dalam cerita cinderella!


Tapi itu semua dunia fantasi rekaan manusia. Dunia realiti jauh berbeza. Mengapa menghukum saya tidak 'internationalisme' hanya kerana saya enggan menyertai majlis sebegini? Saya internationalisme dengan cara saya sendiri. Saya ada sebab saya tersendiri mengapa saya tidak dapat menyertai MEDBALL, UCDBALL, atau apa2 jenis 'bola' lah yang diadakan disini.


Saya faham kadangkala rakan2 irish saya kecewa dengan saya mengapa saya tidak mahu menyertai mereka dalam acara yang sangat dinanti2kan sebegitu. Siapa kata saya tidak bergaul dan bersahabat baik dengan rakan2 irish? Saya mempunyai hubungan yang baik dengan mereka. Malah sejak setahun yang lepas, setelah saya dicampakkan ke'seorang'an (tanpa member melayu) dalam rotation2 specialties, merekalah rakan2 saya. Tempat saya bertanya, bergurau dan bersama2 menempuh speciaties2 yang cukup mencabar itu. Apabila saya dicampak ke hospital2 luar bandar yang lebih jauh dari komuniti melayu dublin, kereta mereka jugalah yang saya tumpang kesana kemari. Walau kami berlainan agama dan kefahaman, mereka cukup mengambil berat kepada nasib seorang perantau seperti saya yang kadangkala 'lumpuh' tanpa kereta sendiri.


Sudah lebih 4 tahun saya bermastautin dibumi dublin. sudah banyak pengalaman yang telah saya pelajari, namun tetap saya rasa kerdil dan daif. Namun pengalaman hidup di bumi barat memberi saya seribu satu kefahaman tentang hidup dan kehidupan. Disinilah internationalisme bagi saya. Saya banyak mempelajari tentang gaya hidup, budaya, kefahaman dan mentaliti penduduk bumi barat ini. Ada yang baik dan ada yang tidak. Sangat penting untuk setiap dari kita mempunyai 'self-filter' kepada semua kefahaman2 global yang cuba menembus dan meng'asimilasi' kedalam diri. Yang baik saya ambil dan terapkan, yang tidak baik, saya tepis. Saya tepis, berbekalkan dan bersandarkan iman dalam diri dan jati diri. In shaa Allah, saya rasakan agama saya, ibu bapa, guru2 saya sudah membina suatu benteng diri yang kukuh dalam diri saya untuk menilai yang baik dan yang buruk. Dan disinilah di mana saya meng'apply' kata-kata hikmah yang sangat saya gemari yakni,

" Jadilah seperti ikan. Ada yang hidup di air tawar, ada yang hidup di air masin bahkan ada yang hidup di lumpur tetapi cubalah rasakan bila kita makan ikan , ikan laut tidak akan menjadi masin kerana hidup di air masin, begitu pula ikan tawar rasanya tidaklah tawar kerana hidup di air tawar. Ia tetap rasa sedap!"


Mendalam bagi saya kata-kata ini (maklumlah sastera-sains girl ..lol..=p). Ikan mengembara jauh didasar lautan, tetapi kelainan suasana yang dilaluinya tidak mengubah rasa sedap bila dimakan. Bukan kerana ikan enggan mempelajari perkara baru dalam pengembaraan mereka dengan mengubah komposisi mereka, tetapi kerana komposisi sedia ada ciptaan Tuhan itulah, tubuh mereka cukup kuat untuk meng'adaptasi' kepada persekitaran yang berlainan.


Sama seperti kita, itulah peri pentingnya jati diri dan keimanan yang membuatkan kita tetap teguh di atas landasan Allah selagi kita mampu mempertahankannya. Mengapa saya tidak mahu ke MEDBALL bukan kerana saya sombong tidak mahu menyertai mereka, tetapi majlis tersebut cukup bercanggah dengan jati diri dan prinsip saya. Ini gambar sekitar MEDBALL yang diadakan baru2 ini;


I think the pictures can speak for themselves, reasoning out why i couldnt join them for this kind of things. I dont want kalian tengok who is in the pictures, but look at the environment. Mereka semua rakan2 seperjuangan saya, mereka baik pada saya. Cuma mengapa saya enggan bersama mereka dalam majlis sebegini ini ialah kerana pengendalian majlis ini cukup bertentangan dengan iman dan pegangan saya. Lihat pada botol2 arak yang bersepahan di atas meja, melihat itu saja sudah cukup buat saya takut.


Actually international coordinator kami di UCD pernah menegur pelajar2 malaysia yang selalunya enggan turut serta dalam acara tahunan kendalian universiti yang sebegini. Kadangkala mereka mengatakan yang kami malaysia especially yang muslims are shy and terlalu reserved. Tak mahu menyertai majlis2 antarabangsa dan mengurangkan peluang untuk bertukar pegangan agama dan budaya. Sampaiakan akak2 senior kami yang grad tahun lepas telah dikerah untuk menghadiri malam dinner batch sebelum graduasi kerana mereka telah ditegur oleh pihak universiti kerana batch2 sebelumnya tidak menghadiri majlis tersebut. Untuk memujuk kami menghadiri majlis ini sampaikan mereka cakap mereka akan sediakan makanan halal dan adakan meja khas untuk kami.


Benar, makanan halal itu satu isu. Tapi banyak lagi isu-isu lain yang menghalang kami. Sebagai contoh bagaimana dengan botol2 arak yang akan bersepahan dimana-mana pada malam tersebut. Bila dah ada arak, pasti akan mabuk. Kerana itulah ball2 sebegini diadakan di hotel2 yang mana kami akan terus bermalam disana setelah majlis tamat. Bila dah mabuk, yang baik dah tak akan jadi baik lagi. Yang menghormati kita ketika tidak mabuk, tidak akan menghormati lagi. Bagaimana pula dengan keadaan pergaulan berpelukan dan bagaimana saya boleh pasti dalam majlis sebegitu tubuh2 yang seharusnya kami pelihara tidak disentuh oleh mana-mana lelaki ajnabi, lebih2 lagi sekiranya meeka sudah hilang kewarasan ketika mabuk? Bagaimana soal aurat? Walaupun kita masih boleh kesana dengan menutup aurat, tapiu bagaimana pula dengan aurat2 yang kami akan lihat pada majlis tersebut?


Ada orang kata, pergi duduk makan sajalah, then balik. At least dapat beri gambaran pada orang putih yang kita tidak sombong. But, its not as easy as it says. Pada hemat saya, saya tak rasa saya perlu pergi hanya untuk meng'antarabangsa'kan diri saya. Ini semua bertentangan dengan ajaran Islam. Ada juga orang kata, pergi kesana berdakwahlah, keluar dari zon selesa. Saya tak rasa saya sudah cukup kuat untuk berdakwah dalam suasana sebegitu. Diri saya masih belum cukup kuat. Saya rasa banyak lagi cara lain untuk berdakwah. Tak mengapalah kalau mereka berkecil hati dengan saya, asalkan Allah tidak berkecil hati dengan saya.


Alhamdulillah, walaupun orang lain tidak nampak bagaimana saya meng'international'kan diri saya, tapi alhamdulillah, saya sedang membesar dan mematangkan diri saya dengan cara tersendiri. Siapa kata saya duduk oversea saya tidak menimba seberapa banyak ilmu dan pengalaman dari bumi barat ini?


Saya meng'internationalisme'kan diri saya dengan bertukar2 pendapat dan kefahaman dengan partner saya dan rakan2 irish saya dihospital tentang islam, tentang muslim, tentang negara saya, dengan budaya saya. Banyak soalan2 mereka yang perlu saya jawab. Mengapa saya bertudung? Apa perlunya saya menutup aurat. Bila saya berpuasa sunat, saya perlu terangkan mengapa saya berpuasa. Mengapa bila melihat saya bergegas solat di kaki lima, saya perlu menerangkan mengapa saya solat. Bagaimana pula arah kiblat. Lebih sekali saya perlu berdebat dengan rakan saya tentang kefahaman islam. Pernah sekali saya di rotation luar bandar, berhari-hari saya perlu berdebat dengan seorang rakan saya yang begitu kuat beragama kristian. Tentang siapa Nabi Muhammad dan Siapa jesus dalam islam. Pengalaman terpaksa bermalam di rumah2 irish diluar bandar cukup menguji kekuatan kendiri saya. Sebagai contoh, bilik saya pernah selalu diketuk diwaktu malam untuk ke pub dan sebagainya.Malah saya meng'internationalisme'kan diri saya dengan mengahdiri talk2 dari penceramah2 islam dari seluruh dunia, dari negara2 arab. saya menghadiri debat2 universiti yang mempersoalkan Islam, debat tentang palestin dan iraq. Debat dengan atheis dan sebagainya. Sejak saya bertapak dibumi Ireland inilah saya lebih peka dengan isu umat islam, saya mengambil tahu. Dulu jujur saya amat bodoh dan lembab tentang pergolakan islam-barat, tapi kini, saya cukup fanatik tentangnya. Apa yang boleh saya buat untuk membantu, dan apa yang boleh saya sumbangkan.


Tidak kurang juga dalam arena perubatan, betapa saya amat suka budaya dan unsur-unsur hormat antara doktor-patient. Sifat professional, rendah diri, budaya ilmu yang diterapkan disini. Banyak yang telah saya pelajari. Apabila saya travel menjelajah eropah, saya melihat dunia, melihat perbezaan budaya dan bangsa membuatkan saya lebih berfikiran terbuka. In shaa Allah, saya tidak akan membazir wang rakyat yang telah meghantar saya ke mari. Saya teleh menjadi lebih baik dari dulu.


Empat tahun saya disini, tidak merubah pegangan saya. Makin hebat anasir barat menghentam saya, makin kuat saya ingin berpegang kepada ajaran agama saya, agama Islam. Alhamdulillah, tudung saya tidak saya tanggalkan atas nama internationalisme, malah makin labuh tudung saya. Makin labuh baju saya. Percaya atau tidak, walaupun kadangkala sayalah wakil tunggal dalam kelompok groupmate saya, saya tidak tertekan dek kerana saya terasa asing atau terasa berbeza. Malah saya merasa cukup IZZAH, cukup bangga dengan identiti saya. Saya merasa bersyukur dalam kalangan ramai itu, saya diberi cahaya islam. Walaupun saya terpaksa solat dikaki lima, saya merasa IZZAH kerana saya tetap dapat menunaikan kewajipan saya walau keadaan amat sukar. Tidak terluah rasa syukur saya kerana saya mendapat cahaya Islam.


Kadangkala saya rasa ralat apabila saya melihat ada event2 di malaysia yang fanatik benar dengan budaya barat. Dengan tema 'hollywood' dan kebaratan dalam menganjurkan dinner2 dan majlis2. Lihat saja pakaian artis2 malaysia ketika anugerah2,kalah pakaian artis2 di grammmy awards. Kenapa kita tidak adakan mengikut budaya, cara kita, dan berlandaskan agama islam. Saya tak rasa pun yang budaya berpakaian barat hebat. Seksi, menampakkan kulit halus wanita yang seharusnya disimpan untuk insan bernama suami. Saya tidak teruja pun dengan budaya pemakaian meraka atau cara mereka bergaul, mengapa pula kita sering terikut2?


Saya tak nafikan, fitrah, wanita suka kelihatan cantik. Siapa yang tak suka lihat wanita cantik? Pakai baju cantik2, nak pula orang puji melambung2, lagilah berbunga2 hati. Siapa kata saya tak teringin untuk kelihatan cantik? Saya juga mahu. Tapi, disinilah Allah menguji hati2 manusia. Ada sebab mengapa aurat perlu dilindungi. Kerana itulah untuk wanita yang menutup aurat, alhamdulillah hati kita kuat untuk melawan keinginan cantik kita, demi menunaikan perintah Allah pada kita. Biar kita tak cantik depan manusia, biar cantik depan Allah. Eh, wanita yang menutup aurat lebih cantik pada hemat saya. Mereka bukan cantik kerana wajah, mereka cantik kerana MODESTY dan sifat malu yang mereka ada!

"And if you are grateful (by being believers), He is pleased therewith for you." [Surah Al-Zumar, 39: 7]
Dibumi barat ini, saya belajar banyak perkara. Saya sentiasa berdoa, agar Allah menguatkan iman saya, dan melindungi iman dan diri saya walau dimana saya berada, begitu juga rakan2 saya. Kadang2 kita sibuk benar nak please kan manusia, sehingga kita lupa yang kita kena utamakan Allah dalam setiap perkara. Terima kasih ayah ibu dan guru2 saya, kerana telah membentuk jati diri saya, yang telah menguatkan kekuatan dalaman saya untuk terus berjuang mempertahankan akidah dan kafahaman saya tentang islam. Suka saya kongsikan kata2 yang amat saya gemari ini;

"Jadilah benih yang baik, dicampak kemanapun akan menjadi sebuah pulau."


Saya ke mari bukan sekadar untuk menuntut ilmu, tapi Allah hantar saya kesini dengan seribu satu tanggjawab. salah satu tanggungjawab terbesar, ialah tanggungjawab khilafah. Sebagai duta kecil Islam, untuk menyebarkan dakwah kepada rakan-rakan lain. Kalau tidak pun melalui perkataan, melalui identiti dan akhlak. Supaya mereka dapat melihat cantiknya islam itu melalui penganutnya. Jadi mengapa pula ada yang mengatakan saya tidak internationalisme kerana tidak menjadi seperti mereka? Fikir-fikirkan. Saya akan tinggalkan rakan2 kali ini dengan surah ayat dari surah annisa ini;


"Maka mengapa kamu (terpecah) menjadi dua golongan [211] dalam (menghadapi) orang-orang munafik, padahal Allah telah mengembalikan mereka (kepada kekafiran), disebabkan usaha mereka sendiri? Apakah kamu bermaksud memberi petunjuk kepada orang yang telah dibiarkan sesat oleh Allah. Barang siapa dibiarkan sesat oleh Allah, kamu tidak akan mendapatkan jalan (untuk memberi petunjuk) baginya" [4:88}

Mengapa kita tidak IZZAH dengan ISLAM? Indahnya islam yang kita miliki, mengapa kita tidak dpaat merasakannya? Fikir-fikirkan.

No comments: