... I am A restless brain ...

Tuesday, April 13, 2010

Suara hati yang berbisik...

13 April 2010, 1050 pg..

Hati..

Mengapa menangis..
Tidak cukupkah dengan rahmat y telah Tuhan limpahkan buatmu..keelokan paras rupa.. kecerdasan akal fikiran..kejayaan demi kejayaan...keluarga bhgia yang menyayangimu tanpa lelah..Mengapa menangis wahai hati..apa y kau bimbangkan...

Hatiku menjawab..
Hati ini bersedih kerana terluka dek perbuatan manusia yang kusayang..Melukaiku..Menyakitiku...Tidak menghargai pengorbananku...Kesetiaanku...

Iman yang hanya diam memerhati tiba-tiba mencelah..
Itulah silapmu wahai hati..Kau sandarkan cinta itu pada manusia..Kau percaya bahawa semua itu dapat memebri dirimu senyman, ketawa..Tapi apa yang kau dapat? Hanyalah air mata dan siksa bukan..

Hati terkedu..Rasa pedih pula dibicara sebegitu oleh iman..
Hati cuba membela diri...Aku disini..Dia disana beribu batu..Jauh..berjumpa manakan dapat..Hanya percaya dan setia sebgai janji dann keyakinan..Jauh disudut kalbu aku redha andai ia terputus dipertengahan..Kerana kami serahkan jodoh pertemuan segalanya ditangan Tuhan..dan hanya padaNya kami bertawakal..Namun, bila ujian kadangkla melanda, hati terasa sakit..terasa menyiksa..

Iman menjawab..
Jika benar-benar kau bertawakal padaNYA, jika dia terpaksa pergi dari hidupmu maka engkau lepaskanlah..Sesungguhnya Allah yang sebaik2 perancang dan Maha menentukan...Sandarkan padaNya..Sesungguhnya seluruh kasih sayangmu itu seharusnya milik Allah...Allah menyayngi dirimu..DIA tidak pernah mahu menitiskan air matamu..DIA tidak mungkin meninggalkan mu dikala semua manusia meninggalkanmu..DIA tetap bersamamu walaupun dikala kamu melupakanNYA..Subhanallah cantiknya kasih sayang Allah..lembutnya makrifahNYA y sentiasa meliputi dirimu..

Hati terdiam..mengesat airmata..memandang iman penuh rasa syahdu..
Iman..Perasaan sayang dlm hati ini terlalu dalam...jikalau aku tidak jauh begini..jikalau tiada halangan, aku sekali2 tidak mahu terperangkap dlm jerat perasaan ini..Ingin sekali aku mengakhiri semua ini dengan ikatan kasih y diredhaiNYA..cuma..ia terlalu sukar untuk kami..Iman..aku selalu meminta pada Tuhan..moga dipermudahkan jalan..Aku tidak mahu menjadi manusia y menzalimi dirinya sendiri..aku takut siksa neraka..aku takut gelap dan sempitnya barzakh..mengapa terlalu lemah diri ini..Ya Rabb...Aku lemah benar tanpa diriMU menyuluh jalan buatku..

Iman tersenyum.. Kita manusia tidak pernah lari dr kesilapan..Pulanglah pada Allah yang menciptakan...Sandarkan semua harapnmu padaNYA..Jangan pernah putus meminta pertolonganNya...Allah tidak akn menzalimi hambaNYA yang tidak putus2 mengahrapkn redhaNYA...Engkau bukan lah manusia jahat..Ini ujianmu..hadapilah dengan tenang dan bijak..Bersihkan dirimu dengan taubat..

Hati berhenti menangis...Hati tersenyum..tiba-tiba, satu rasa senang menyelinap dlm jiwa apabila bibir menyebut kalimah ALLAH...ALLAH...indahnya tawakal itu..indahnya rasa berTuhan...Hati terasa kuat..hati terasa nyaman dengan rasa redha dan tawakal...Cantiknya indahnya rasa makrifah MU ya Rabb...

Tidak apalah andai tiada manusia mencintaiku..asalkan Kau meredhaiku..
Iman..terima kasih atas dorongan...Aku akan terus melangkah dengan pasti..Hanya Allah y harus berada di hati...

"Sesungguhnya Allah sebaik2 tempat berganntung.."

Wallahualam

No comments: