... I am A restless brain ...

Saturday, February 23, 2013

..bersangka dan prasangka..

Assalamualaikum.


Dublin sejuk amat. Sejuk menggigit tulang. Menjadikan perjalanan jihad ke hospital setiap hari menjadi semakin sukar. Menjadikan setiap langkah di ganjari pahala. Moga Allah redha.


Aku ingin kongsi sebuah kisah. Moga sedikit sebanyak dapat dijadikan iktibar.


Nak kata aku tidak berpuas hati, tidaklah. Nak kata aku membenci, lagilah bukan. Nak kata aku buruk sangka, aku berusaha untuk tidak. Cuma kadangkala aku pelik dengan mulut manusia yang suka mencaci, mengadu domba, dan memburuk-burukkan orang lain? Yang lebih menghairankan aku, kadangkala, orang yang di hina itu bukanlah seorang yang memang termaktub kejahatannya, tapi orang yang sedang berjuang ke arah kebaikan. Jaga2, ingat bahawa kelak apabila kita berhadapan dengan Tuhan, hanya mulut akan dibisukan, kerana ia terlalu banyak menipu dan mendustakan. So, mulut yang terlalu banyak bercakap, I dont think ia akan banyak mengganjarkan kebaikan.


Kisahnya begini, sejak enam tahun lepas, Allah telah mentakdirkan perkenalan aku dengan mama atau lebih dikenali dengan nama Puan Norlina Alawi. Beliau telah banyak kali keluar TV atas ketabahan beliau memperjuangkan nasib anak2 anugerah beliau. Beliau merupakan pengasas rumah perlindungan yang pernah dikenali sebagai PERNIM 6 tahun yang lalu. Dimana organisasi yang ditubuhkan ini, melindungi kanak-terbiar, kanak2 yang dijangkiti HIV, dan anak2 yatim. Aku jatuh cinta pandang pertama dan sehingga kini, alhamdulillah, cinta itu terus mekar mengiring waktu. Aku telah menjadi 'anak' mama, dan kakak kepada penghuni rumah tersebut. Alhamdulillah. Dan kini PERNIM telah ditukar status menjadi sebuah rumah keluarga, yakni KELUARGA BESAR NORLINA ALAWI (KNAB). Walaupun aku jarang benar dapat melawat mama dan adik kerana jarak jauh yang memisahkan, hubungan kami tetap utuh, alhamdulillah, ukhwah kami berlandaskan cinta kerana Allah. Batas ruang dan waktu tidak memisahkan.Mama sudah menganggap aku seperti anaknya sendiri. Setiap kali aku ingin meraikan adik2 dengan apa juga jemputan, usahaku tidak pernah ditolak mama tidak kiralah betapa sibuknya rutin beliau. Apa yang menariknya tentang mama, mama tidak pernah menggangap anak2 dibawah jagaan beliau sebagai anak yatim, anak terbiar atau anak buangan. Anak2 yang dipeliharanya adalah ANAK ANUGERAH, dan dalam usaha mama menjaga dan mendidik, beliau tidak menagih simpati atau sedekah. Kata mama, beliau tidak mengambil sebarang pemberian "sedekah" dari orang luar kecuali daripada aku dan orang2 terdekat. Mama tidak mahu anak2 anugerahnya dilabel sebagai peminta sumbangan dan simpati orang. Bagitulah mama yang aku kenal.


Mama seorang yang suka tersenyum, beliau tidak pernah lokek dengan senyuman. Namun, setiap kali aku bertemu mama, mama akan memeluk aku dan menangis. Mama menangis bercerita kepadaku tentang perjalanannya yang penuh liku, menahan cemuhan dan persepsi negatif orang tentang dirinya, tentang usahanya memperjuangkan anak2 jagaannya. Dunia, memang memeningkan. Tetap ada juga golongan manusia yang suka mencemuh dan menfitnah wanita ini yakni antara wanita yang paling hebat dan mulia yang pernah aku kenali.Pernah suatu ketika ketika aku bertemu dengan sekumpulan rakan lama yang memang sedia tahu hubungan baik dan mama, mereka pernah membawa cerita;

A :..."Kau yakin ke mama tu betul2 nak jaga anak2 yatim? Mak aku kata dia suka cari publisiti, keluar tv sana sini. Dia boleh beli itu ini, guna duit sumbangan yang orang bagi untuk anak2 yatim yang dia jaga.."

B:..."Mak aku kata Puan Norlina tu tak jaga anak2 dia betul2 pun. Tak bagi orang rawat kanak2 yang ada HIV tu. Dia pakai cantik2 mesti guna duit sumbangan yang orang bagi kat dia.. Kau jaga2 farah, kau tu doktor, takut silap2 nanti dia gunakan kau pulak.."


Hai... Banyak sangat orang tu kata, orang ni kata. Kenapa asyik nak berkata2 saja. Buktinya ada ka? Kalau tak ada, dah boleh jatuh hukum mengumpat dan menfitnah. Dosa fitnah lebih besar dari dosa membunuh. Nauzubillah. Bukan sekali dua aku terdengar kata-kata umpatan dan persepsi sebegini dari masyarakat luar tentang mama. Dah banyak kali. Malah lantaran mulut2 sebegini, pertubuhan mama tidak lagi mendapat sumbangan zakat dengan alasan, tidak memenuhi syarat. Anak2 jagaan mama yang sepatutnya mempunyai bahagian dalam zakat telah dinafikan haknya. Malah kadangkala, ada juga pihak yang tidak mahu merawat anak2 mama yang sakit dek HIV. Entah jujurnya, aku tidak tahu dimana silapnya. Apakah kekangannya. Aku bukan saja mengasihani mama, malah aku sedih mengenangkan nasib adik-adikku yang dibawah jagaan mama.Yang seramai hampir 50 orang itu.

Ya, aku tidak nafikan, setiap orang boleh mempunyai persepsi dan perspektif dalam hidup. Setiap orang bebas untuk mempunyai pandangan dan telahan terhadap sesuatu. Namun, semua itu tidak memberikan hak kepada kita untuk menghukum. Dulu, apabila terlalu ramai orang mengata itu dan ini, hati aku sedikit goncang, mahu memilih kebenaran. Tapi setelah 6 tahun aku bersama keluarga besar mama, aku pasti, mama insan terpilih, insan tabah yang diberi amanah untuk memperjuangkan anak2 yang kurang bernasib baik. Beliau satu dalam sejuta.


Kalaulah benar mama mengambil kesempatan keatas anak2 jagaannya, mengapa anak2 jagaannya tidak sekalipun aku lihat berkeadaan kotor dan selekeh. Baju2 mereka baju yang berjenama bukan sekadar baju pasar malam. Mama sendiri mempunyai 7 orang anak kandung yang tinggal bersama anak2 anugerahnya yang lain, dan sekiranya sahabat ke rumah mereka, saya pasti kalian tidak boleh membezakan anak kandungnya dan anak2 yang dipeliharanya. Mama tidak pernah membezakan mereka.


Sepanjang 6 tahun, saya telah melihat 2 orang anak jagaan mama yang dijangkiti HIV pulang kerahmatullah. Dengan izin Allah, saya menyaksikan saat2 nazak kedua2 arwah. Malah saya telah memangku dan menyuapkan makanan kedalam mulut arwah. Yang paling membuatkan saya kagum tentang mama, sebagai seorang doktor saya amat tahu manifestasi penghidap HIV yang sekiranya tidak dijaga dengan baik, akan kelihatan lah banyak luka2 dan kulit mereka akan sangat mengerikan. Tapi subhanallah, disaat2 akhir pemergian Nurin, kulit Nutin sangat bersih, membuktikan betapa mama menjaga Nurin dengan penuh perhatian dan kasih sayang sehinggakan tiada satupun luka berani keluar dari tubuh kurusnya. Yang ada hanyalah luka ulcer didalam mulut, yang membuatkan Nurin sukar untuk makan dan minum. Dan di saat2 akhir pemergiannya, tidak putus2 mama memeluk dan mencium Nurin tanpa sedikitpun rasa geli atau takut dijangkiti HIV. Malah sebelum Nurin tenat, mama telah membawa Nurin ke pedalaman menaiki sampan untuk Nurin bertemu datuknya dan mama juga sempat membawa Nurin mengerjakan umrah sebelum beliau menghembus nafas terakhir. Walau Nurin bukanlah darah dagingnya. Mampukah kita melakukan yang sama seperti mama? Bahagian mana yang dikatakan mama mengambil kesempatan? Untungnya Nurin kerana ditakdirkan dipelihara mama sewaktu beliau singgah di dunia sementara ini.Itu belum termasuk anak2 dibawah jagaan mama yang ramai mendapat keputusan cemerlang didalam upsr,pmr, dan spm. Mama tidak pernah lokek menghantar mereka kekelas tambahan. Ada antara kita dalam masyarakat yang apabila anak kandung sendiri meminta kelas tambahan pun, mereka enggan. Apatah lagi bukan darah daging. Tepuk dada, tanya iman. Sedalam manakah kita sanggup berkorban untuk saudara2 kita yang bukan darah daging sendiri. Dan kini, teganya mulut masing2 mengata nista untuk orang yang berjuang kerah kebaikan.


Selalu apabila saya bertemu mama, saya akan mengatakan ini kepada mama. "Mama, kita tidak boleh halang orang dari bercakap. Mereka akan terus bercakap untuk memuaskan hati dan hasad masing2. Apa yang penting, kita tahu, yang kita buat semua ini bukan untuk memuaskan hati mereka, kita buat semua ini kerana Allah. Kita buat semua ini kerana kita mengejar akhirat, kerana kita cintakan DIA. Mereka boleh cakap apa saja, tapi malangnya, mereka tak akan dapat jadi seperti mama. Mereka tak akan dapat menjadi ibu kepada anak2 anugerah ini seperti mama. Kita berlapang dada saja mama. Bukanlah dunia ini kita inginkan, kita kejar apa yang ada diakhirat sana".


Dan ini lah yang selalu mama katakan setiap kali saya memohon maaf kerana tidak dapat memberikan sumbangan besar untuk adik2, "Farah, bila kamu dah berjaya, ambillah anak2 yatim dan jadikan mereka anak2 kamu. Itulah saham kita yang paling besar untuk akhirat. Harta tak penting dan tak akan membuatkan kamu kaya. Yang penting, kamu kaya jiwa."

"Barangsiapa mengerjakan kebaikan walau sebesar zarah pun, nescaya dia akan melihat (balasan) nya. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan walau sebesar zarah pun, nescaya dia akan melihat (balasan) nya pula.” ( Surah Az-Zalzalah ayat 7-8 )


IN SHA ALLAH mama. Demi Allah yang bisa membolak balikkan hati. Tetapkan kami diatas jalanMu.


Tujuan coretan ini digarap bukanlah dengan tujuan aku untuk menyanjung2 mama atau sesiapa jua. Cuma kadangkala aku ralat dan sedih dengan dunia. Bagi yang mereka2 dan mencemar nama mama, saya cabar anda, mampukah anda menjaga dan memelihara anak2 yang dijangkiti HIV dalam rumah sendiri walau untuk tempoh sebulan? Oklah, apa kata jaga dan pelihara anak2 yatim yang sihat seperti anak sendiri yang seramai 40 orang untuk masa sebulan, dalam rumah anda sendiri? Mampukah anda? Saya tidak mampu. Saya belum setabah dan semulia mama.Kalau anda mampu mengatasi kebesaran jiwa mama, maka anda bebas untuk mengkritik. Sekiranya tidak, apa kata kita hentikan tohmahan dan prasangka dan kita doakan saja kebaikan mereka.


Dari Abu Hurairah r.a, dari Nabi SAW, baginda bersabda, “Sesungguhnya, aku telah melihat seorang lelaki berguling-guling ( bergembira ) di dalam syurga hanya kerana dia memotong dahan pokok di bahu jalan yang menganggu manusia.” ( Riwayat Muslim )

Malah secara jujurnya, kerana saya sedar saya ini insan penuh dosa, saya menceburkan diri saya dengan mama dan anak2 anugerahnya. Kerana saya suka betah cakap mak ayah saya, saya mengambil keputusan untuk kerumah anak2 yatim supaya saya boleh muhasabah diri saya dan lebih bersyukur atas kurniaan ibu dan ayah dalam hidup saya. Kerana saya sering lupa untuk bersyukur, saya kerumah mama untuk saya menyedarkan diri saya betapa banyaknya anugerah dan nikmat yang telah diberikan pada diri saya. Supaya saya sentiasa beringat dan bersyukur. Pun begitu, saya tetap kerap terlupa untuk menghargai apa yang saya miliki. Sungguh, manusia itu bersifat pelupa.Dalam hidup ini, saya tidak nafikan ada banyak perkara yang pelik, hairan, yang kita tak suka, yang kita suka, yang kita tahu, yang kita tak tahu. Oleh itu, banyaklah persepsi yang timbul dan tercipta. Hati yang bersih, ialah hati yang bebas prasangka dan memaafkan. Sekiranya ada perkara yang kita kurang senang, maka berlapang dadalah. Manusia tidak lari dari kesilapan, tapi biarlah Allah saja yang menghukum. Mari kita sama2 sentiasa membersihkan hati dan berlapang dada. dengan hati yang bersih, hidup menjadi berkat, rezeki menjadi murah dan melimpah, ilmu pun senang masuk dan melekat. in sha Allah. semoga mulut kita tidak menjadi sebab kita diheret ke neraka. Daripada kita asyik melihat dan mencari kelemahan orang lain, baik kita memperbaiki diri sendiri dan bermuhasabah.


..."Jangan pandang remeh kepada kebaikan-kebaikan yang ‘kecil’, kerana mana tahu kebaikan-kebaikan ‘kecil’ itu lah yang akan mendatangkan pahala yang besar kerana keikhlasan kita ketika melakukannya". [QUOTED]
Semoga Allah redha.No comments: